Antti Vesala Joku tyyppi Järvenpäästä kirjoittelee nettiin mieleensä juolahtaneita asioita.

Myönteisiä asioita Ville Niinistöstä

Lupasin kesäkuun 23. päivänä Facebookissa sanatarkasti näin: "Kun ystäväni Ville Niinistö aikanaan lopettaa ministerinä, aion sanoa hänestä ainoastaan myönteisiä asioita." Koska lupaukset on pidettävä ja Niinistön päivät Audin takapenkillä alkavat vaikuttaa toistaiseksi luetuilta, minun on aika olla sanojeni mittainen.

Tutustuin Ville Niinistöön 2000-luvun alkuvuosina ylioppilaskuntatoiminnan kautta. Olimme tahoillamme aktiivisia erityisesti koulutuspoliittisen toiminnan piirissä ylioppilaskunnissamme, minä JYY:ssa ja hän TYY:ssa. Toimimme kumpikin jopa samoissa tehtävissä korkeakoulupoliittisina sihteereinä samoihin aikoihin. Ylioppilaskuntatoiminnan lisäksi meillä on entisyyttä myös oppiaineyhteistyössä Historian Opiskelijain Liitossa (HOL), jossa hän edusti Turun P-Klubia ja minä Jyväskylän Tosinetta.

Muistan Ville Niinistön jo opiskelija-ajoilta erittäin tunnollisena, idearikkaana ja aikaansaavana henkilönä. Hän on valmistunut maisteriksi kiitettävin arvosanoin ja varsin kohtuullisessa ajassa, ottaen huomioon hänen laajan yhteiskunnallisen ja järjestöllisen harrastuneisuutensa opiskeluaikoina. Tunnen ja tiedän suuren joukon ylioppilaskunta-aktiiveja, jotka ovat kulkeutuneet politiikkaan ja järjestöuralle saamatta koskaan tutkintoaan valmiiksi. Vaikka osaamista ja oppia tietenkin pystyy hankkimaan myös muuten kuin suorittamalla muodollisen koulutuksen, kesken jääneet opinnot ovat julkisissa töissä toimiville asia, jota joutuu aina selittelemään.

Niinistö on ilmaisultaan selkeä, hyvin nopeaälyinen ja vakuuttava keskustelija. Hän ei takeltele puheissaan, ei käytä täytesanoja ja antaa vaikutelman läsnäolosta. Hän on karismaattinen, hyväkäytöksinen ja sosiaalisesti lahjakas henkilö, jota mielellään kuuntelee siinäkin tapauksessa, että olisi asioista eri mieltä.

Ville Niinistöllä on laaja yleissivistys ja hyvä tilannetaju. Nämä ovat varmasti olleet myötävaikuttamassa hänen komeasti edenneeseen poliittiseen uraansa. Hän on epäilemättä ikäpolvensa lahjakkaimpia ja asiasisällöllisestikin pätevimpiä poliitikkoja Suomessa.

Muutamat kerrat Niinistö on itselleen ja puolueelleen läheisissä asiakysymyksessä antanut julkisissa kommenteissaan tunteiden näkyä, mikä ajoittain on saanut yhteistyökumppanit ärtymään, joskus aiheellisestikin. Tämä kertoo mielestäni pohjimmiltaan aidosta sitoutumisesta omiin ja edustamansa puolueen arvoihin ja päämääriin. Pelkkä pragmaattinen asioiden hoitelu ja linjaton relativismi kyllä usein riittävät käytännön poliitikolle "aatteelliseksi perustaksi", mutta todellinen linjanvetäjä ja poliittinen suunnannäyttäjä tarvitsee jotain enemmän. Sitä jotain Ville Niinistöllä on ollut enemmänkin kuin yhden puoluejohtajan tarpeisiin. Se on mielestäni kunnioitettavaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat