Antti Vesala Joku tyyppi Järvenpäästä kirjoittelee nettiin mieleensä juolahtaneita asioita.

Kenttäkoe: Tilataan etämyynnistä

  • Kenttäkoe: Tilataan etämyynnistä

Kysymys alkoholin etämyynnistä on taas kevään aikana tulossa ajankohtaiseksi, kun alkoholilain uudistuksen kalkkiviivoilla asetettu työryhmä saa jotain aikaiseksi maaliskuun loppuun mennessä. (Oikeasti olen ihan varma, että tämän "selvityksen" "tulos" on ollut selvillä jo aikoja sitten, mutta se on kokonaan toinen tarina.) Olen tilannut etämyynnistä pari kertaa aikaisemmin, mutta viime kerrasta on jo useampi vuosi aikaa. Toinen aiemmin käyttämistäni verkkokaupoista on lakannut toimittamasta Suomeen, koska viranomaisten toiminta ja muuttuneet tulkinnat ovat aiheuttaneet epätietoisuutta.

Asian ajankohtaisuuden takia ja ihan vain koska voin, toteutan nyt käytännön kokeen. Euroopan Unionin kansalaisena haluan nimittäin nauttia EU:n sisämarkkinoiden perusvapauksien minulle suomista hyödyistä ja iloista, jollaisia mahdollistaa mm. tuonnin määrällisten rajoitusten kielto. Päätin tilata etämyynnistä pullon viskiä.

Ja kun nyt joku kuitenkin on jo kirjoittamassa kommenttia tai kantelua ties minne, totean varmuudeksi, että tämä blogiteksti on kansalaisjournalimia ja kuuluu täysimääräisesti perustuslaissa turvatun sananvapauden piiriin. Koska en ole alkoholialan toimija enkä tee elinkeinokseni mitään aiheeseen liittyvää, mikään alkoholilaissa oleva markkinointikieltopykälän säädös ei koske minua eikä ole tähän sovellettavissa.

Vaihe 1: Tuotteen valitseminen

Menin alkoholiverkkokaupan sivuille. En nyt kerro, mikä kauppa oli kyseessä, koska verkkokaupat ovat kokeneet ikävää kohtelua suomalaisten viranomaisten taholta, enkä tietenkään halua olla sellaista edistämässä. Kerron nyt vain, että se on erityisesti laatuviskeihin mutta myös muihin laatujuomiin erikoistunut kauppa, jossa on tavallisten pullojen lisäksi tarjolla erilaisia maistelusettejä ja muita juomaharrastajien ja -asiantuntijoiden tykötarpeita. 

Valitsin listalta yhden tuotteen, joksi valikoitui japanilainen Nikka All Malt -viski (0,7 litraa). Hintaa en tähän laita, eikä vertailua Alkon hintaan voi tehdä, koska sitä ei Alkon listoilta ainakaan nettisivujen mukaan löydy. Nikka on yksi tunnetuimmista japanilaisista viskeistä, eikä koko tuotemerkillä tule Alkon nettisivuilta hakiessa yhtäkään osumaa. Käyttämäni ulkomaisen verkkokaupan tietojen mukaan tämä juoma sattui olemaan vieläpä tarjouksessa, ja olisin sen mukaan säästämässä roimasti, siis sen lisäksi, mitä muutenkin säästän verkosta tilaamalla.

Vaihe 2: Tuotteen tilaaminen

Homma toimii kuten missä tahansa verkkokaupassa. Klikkasin tuotteen ostoskoriin, menin kassalle ja syötin yhteystietoni sekä luottokortin tiedot. Painoin tilausnappia, selain jurskutti hetken ja siirtyi sitten vahvistussivulle. Siellä luvattiin 1-2 päivän käsittelyaika ja sen jälkeen 3-7 päivän toimitusaika, jonka puitteissa tuotteen pitäisi saapua kotiovelle. Toimituskulut ovat pyöreästi 15 euroa, ja tilaamalla isomman määrän kerralla olisin tietenkin suhteellisesti ottaen säästänyt hiukan. Mutta koska tämä on vain koe, en nyt ota stressiä muutamasta eurosta.

(Tässä vaiheessa totean, että edellä mainitut toimenpiteet olen tehnyt lauantaina 3.2.2018. En julkaise tekstiä, ennen kuin japanilainen jalojuoma on turvallisesti kotona hallussani.)

Vaihe 3: Odotus

Sain 5.2. sähköpostiin tiedon, että lähetys on kerätty. Viimeisin sijainti oli Brnik, Slovenia. Seurantalinkki johti tunnetun kansainvälisen kuriiriyhtiön sivuille, jonka kautta saan jatkossa tietoa kuljetuksen etenemisestä. En luonnollisestikaan kerro, mikä yhtiö on kyseessä, koska en halua altistaa myöskään sitä suomalaisten viranomaisten mielivallalle enkä vaarantaa muiden kanssaeurooppalaisteni vapauksien toteutumista nyt enkä jatkossa. 

Uusi sähköposti odotti tiistaina 6.2. inboxissa. Sen mukaan lähetys on matkalla. Toimitusajaksi arvioitiin 3-7 arkipäivää. Seuraavan kerran katsoin kuljetusliikkeen infosivua 7.2. Lähetys oli tuolloin edennyt Italian ja Saksan kautta Tanskaan. Perjantaina 9.2. saatoin iloisena todeta, että Helsingissä klo 2:52 oli suoritettu ”Import scan”. 

Vaihe 4: Tuotteen saapuminen

Perjantaina 9.2. iltapäivällä minulle soitti ystävällinen nuori mies kuljetusliikkeestä ja kertoi, että paketti olisi tulossa. Kun olin vielä töissä enkä pääsemässä ottamaan lähetystä vastaan kotonani, vaihtoehtona tarjottiin mahdollisuutta noutaa paketti eräästä paikallisesta liikkeestä, jota en nyt tässä tarkemmin nimeä. Tämä sopi minulle tietenkin erinomaisesti. Töiden jälkeen suuntasin noutopisteelle, ja siellä lähetys olikin minua odottamassa. Ystävällinen kassahenkilö tarkasti henkilöllisyyden ja luovutti minulle hyvin pakatun tuotteen. Kotona paketista kuoriutui moitteettomassa kunnossa oleva tuote, josta ohessa myös kuva todisteena. 

Lopuksi:

Alkoholin tilaaminen etämyynnistä on helppoa kuin heinänteko. Jos olet koskaan tilannut mitään verkkokaupasta, onnistut varmasti. Etämyynti on täysin laillista ja etämyyntiteitse tilaaminen kuuluu EU-kansalaisten oikeuksiin. Käytetään vapauksia, jotka meillä on.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tosiaan on joitakin verkkokauppoja jotka ovat todenneet, ettei Suomen kokoisen markkina-alueen vuoksi kannata ruveta viranomaisten kanssa tappelemaan. Se on harmi, vaikkakin toki ymmärrettävää. On helpompi taipua valtion painostustoimien edessä, kuin laittaa juristiarmeijaa töihin. Vaikka voittaisikin, on kustannus niin kova ettei sille ole liiketaloudellista perustetta.

Niistä viinikaupoista jotka vielä toimittavat Suomeen, ovat lähetykset tulleet hyvin perille. Se mikä ihmetyttää eniten, on että Tulli kyllä kerää tuotteista valmisteveron. Eikö Tullista silloin tule kanssarikollinen, kun se mahdollistaa etämyynnin?

Timo Virta

Tuossa etämyynnin kiellossa ollaan aika vaarallisilla vesillä. On melko selvää, ettei sitä voida kieltää. EU ei hyväksyisi kieltoa, eikä varmasti nettikaupan jättiläiset eBay ja Amazonkaan joiden juomavalikoiman rinnalla Alko on pikkutekijä.
Vaarana on, että jos etämyynti kielletään, valtion vähittäismyyntimonopolin perusteet joutuvat EUssa suurennuslasin alle, eikä ne ehkä enää ole riittävät monopolin säilyttämiseksi.
Ja toisekseen, etämyynti on jo niin isoa, ettei sille oikein voida mitään. Paitsi tietysti sallia, lopettaa monopoli ja laskea alkoholivero Saksan tasolle ja sallia myös suomalaisten tuottajien ja kauppiaiden myydä juomiaan netissä.

Käyttäjän HenriMantysaari kuva
Henri Mäntysaari

Mitenkäs tämä (valmiste)veroasia käytännössä nykyään toimii? Muinaisina aikoinahan etämyynnissä tiettävästi oli jos jonkinlaisia kommervenkkejä, siis suunnilleen kuljetuksen piti olla järjestetty eri firman toimesta kuin itse alkoholi myytiin - tai juuri toisin päin. Eikö tällaisilla asioilla ole enää merkitystä tilausta tehtäessä? Verot ovat kaikki maksettu?

Käyttäjän anttivesala kuva
Antti Vesala

Etämyynnissä myyjä on verovelvollinen. Ostajan ei tarvitse huolehtia mistään siihen liittyvästä byrokratiasta.

Sen sijaan ns. etäostossa verovelvollisuus on ostajalla. Ostaja saa hoitaakseen myös valtavan määrän byrokratiaa, mikä tarkoittaa sitä, että käytännössä tämä ei ole kenellekään esim. yksittäisiä pulloja tilaavalle mikään vaihtoehto.

Etämyynti on pääsääntö koko EU-alueella, ja sen pitäisi kelvata myös Suomelle ilman mitään mukinoita ja pulinoita.

Toimituksen poiminnat